Fleet management software kan allerlei verschillende functies omvatten. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van lease contracten van voertuigen, de financiering hiervan, het onderhoud, de licenties, aanlever specificaties, ongevallen, telematica, vervangende voertuigen, controle op het rijgedrag van de bestuurder, veiligheid in kaart brengen, het meten van brandstofgebruik… kortom: te veel om op te noemen.

Verschillende systemen

De risico’s die geassocieerd worden met investeringen in voertuigen, het verbeteren van efficiëntie en productiviteit worden geminimaliseerd dankzij de toepassing van fleet management. Daarnaast worden de algehele personeel- en transportkosten gedrukt. Dergelijke services kunnen zowel door een intern fleet management departement worden uitgevoerd als extern worden uitbesteed. Er zijn verschillende soorten software beschikbaar op de markt die erg gebruiksvriendelijk zijn en makkelijk te onderhouden.

Fleet management software is een software oplossing die is ontworpen om operationele taken te vergemakkelijken. Dit pakket kan alles omvattend zijn: van aankoop tot voertuig, onderhoud en afschrijving.

Een belangrijk onderdeel van fleet management systemen is het tracken van voertuigen. Meestal zijn deze componenten gebaseerd op een GPS systeem. Het GPS systeem bepaald de locatie, richting en snelheid van een voertuig. Er zijn verschillende soorten systemen op de markt beschikbaar. Hier onder noem ik een drietal bekende voorbeelden.

1. Geotab

Geotab is een krachtig open platform voor fleet maangement. Geotab’s fleet management systeem is web-based. De kant kan kiezen uit vier verschillende pakketen bestaande uit verschillende functies. Het is dus goed schaalbaar en is gemakkelijk te personaliseren. De ‘fleet manager’ kan namelijk zelf regels selecteren en aanpassen.

2. Samsara

Het fleet management systeem van Samsara is erg gericht op de veiligheid van de bestuurder. Het systeem maakt gebruik van real-time telematica, GPS-tracking, een WiFi verbinding en diagnostiek. Samsara brengt de voertuigen via een HD video camera in beeld die is verbonden via het internet. Deze beelden worden real-time geanalyseerd. De camera’s zijn slim, en hebben aangetoond het rijgedrag en de veiligheid van de bestuurder te verbeteren. Daarmee worden ook de kosten gedrukt. Draadloze sensors meten tevens de temperatuur, checken de vracht en de besturingsfuncties in het voertuig zelf.

3. GPS insight

GPS Insight maakt het mogelijk ieder soort commercieel of overheidsgebonden voertuig te tracken. GPS Insight fleet software verhelpt de meeste uitdagingen die komen kijken bij fleet management. Het systeem richt zich op het in kaart brengen van verschillende kosten. Het bevat een flexibel tracking systeem die kan worden aangepast naar de wensen van de gebruiker. Ook geeft het informatie hoe kosten kunnen worden gereduceerd, worden de operationele kosten in kaart gebracht en risico’s verminderd. Daarmee wordt het rendement van een voertuig hoger.

Zo zie je dat fleet management software onderling erg kan verschillen. Vergelijk dus je opties en laat je goed informeren door een expert wanneer je van plan bent gebruik te maken van een dergelijk systeem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *