Het huis opruimen, het kan iets zijn waar je iedere keer weer tegenaan hikt. Toch is het zo af en toe wel nodig om eens goed op te ruimen in huis. De zolder wordt alleen maar voller en voller, de spullen in de schuur stapelen zich ook alleen maar op. Tijd om op te ruimen! Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, zeggen ze ook wel. Waar de een iedere dag of week tijd heeft om het huis van boven tot onder op te ruimen, gebeurt het bij een ander vrijwel nooit. Veel huishoudens zorgen er wel voor dat er twee keer per jaar (voorjaar en najaar) eens goed opgeruimd wordt.

Haal de zolder leeg. Ga langs alle spullen en bekijk of je het nog gaat gebruiken, of dat het er eigenlijk staat terwijl je het nooit meer gaat gebruiken. Een handig hulpmiddeltje hierbij is de vraag: Heb ik het al meer dan twee jaar niet gebruikt? Is het antwoord ja, dan is het tijd om het weg te doen (tenzij het natuurlijk iets is wat van emotionele waarde is. Heb je alles uitgezocht? Zet de spullen die je wilt houden dan weer netjes terug. Gebruik hiervoor handige opbergmanden. Probeer er op te letten dat je spullen die je niet of nauwelijks gebruikt, achteraan zet, en spullen die je wel regelmatig gebruikt vooraan. Zo voorkom je dat je de hele zolder moet leeghalen om bij het achterste artikel te kunnen komen en maak je het jezelf dus wat makkelijker.

Is je zolder opgeruimd? Ga dan naar de volgende ruimte. Zo ga je je hele huis af en zal je uiteindelijk een heerlijk gevoel hebben dat je huis weer lekker opgeruimd is.

Veel mensen zien er tegenop om hun huis op te ruimen. Het volgende kan je daarbij motiveren:
– Spullen die je weg doet kun je eventueel verkopen. Zo kun je er ook nog een leuk extraatje mee verdienen!
– Ben je niet zo van het verkopen? Geef het dan weg! Misschien kun je iemand anders er wel heel erg blij mee maken. Een vriend of familielid bijvoorbeeld. Er zijn daarnaast ook diverse online weggeefhoekjes en je kunt natuurlijk terecht bij de kringloopwinkel.
– Als je met regelmaat zorgt voor een opgeruimd huis, voorkom je dat het té veel wordt. Zo is de opruiming te overzien en ben je vaak met een paar uurtjes wel klaar. Genoeg tijd om nog andere leuke dingen te doen dus!
– Je wilt je nabestaanden niet met een huis vol troep achterlaten. Of je nou jong of oud bent, helaas kan iedereen er (onverwacht) tussenuit gaan. Je nabestaanden zullen dan jouw huis moeten leeghalen. Het is een fijn gevoel om ze dan niet achter te laten met een zolder, schuur en/of berging propvol met oude spullen waar niemand wat aan heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *