Of je nu simpelweg wil leren naaien om kledingstukken te kunnen repareren óf zelf de mooiste kledingstukken in elkaar wil flansen, het maken van kleding is enorm populair onder creatievelingen. Het proces kan soms wat lastig zijn. Je moet namelijk leren naaien en natuurlijk verstand hebben van kleuren, stoffen en trends in de mode. Toch blijft het een erg leuke bezigheid en met onze tips wordt het ontwerpen van kleding heel gemakkelijk!

Neem de tijd

Het ontwerpen van kleding is geen wedstrijd en dit kun je gewoon op je gemakje doen wanneer het jou uitkomt. Zo kun je lang genoeg nadenken over wat voor kleding je wil ontwerpen en waarvoor je dit gaat gebruiken. Doe inspiratie op uit modeblogs, magazines of social media. Ga brainstormen en maak voor jezelf een aantal schetsen. Dit proces herhaal je keer op keer, totdat je komt tot een leuk concept dat je uit kan gaan werken.

Produceren

Als je eenmaal in je hoofd hebt wat je wil gaan ontwerpen, heb je verschillende opties om de kleding te produceren. Zo kun je er voor kiezen om de kleding zelf te naaien. Hiervoor zul je de benodigde spullen en benodigdheden moeten aanschaffen, zoals een naaimachine en stof voor de kleding. Het kan ook zo zijn dat je een ontwerp hebt gemaakt wat je op kleding wil laten bedrukken. Dan kun je de kleding bij een bedrijf bestellen en laat je deze vervolgens bedrukken. Op deze manier kun je goedkoop kleding ontwerpen en besteed je de productie uit handen.

Wat ga je er mee doen?

Als laatst zul je jezelf de vraag moeten stellen of de kleding voor eigen gebruik is of dat je deze wil gaan verkopen. Voor het verkopen van kleding kun je contact opnemen met verschillende kledingzaakjes. Zo verkopen conceptstores veel producten die door zelfstandigen zijn gemaakt. Uiteraard deel je hierbij de opbrengst, maar het is een leuke manier om je kleding bekend te maken bij publiek!